Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mintamenza a Micimackó Óvodában

2013.09.25
2013.05.22. szerda 12:07

Ételkóstolóval egybekötött szülői fórumot tartott az újvárosi Micimackó Óvoda, ahol a nemrég elindult Mintamenza programról tartottak ismertető előadást a hozzáértő szakemberek. A jelenlévő szülőket és az intézmény dolgozóit Bereznai Csaba alpolgármester és dr. Lendvai Balázs, a Tatabányai Járási Hivatal vezetője is köszöntötte.

 

A kezdeményezés egyedülálló a városban és mindenképp példaértékű – mondta Bereznai Csaba az újvárosi óvoda fórumán, ahol a szülőknek lehetősége volt nem csak megismerni a gyermekeik számára nap, mint nap feltálalt, egyre egészségesebb ételek összetételét, hanem meg is kóstolhatták azokat. Az alpolgármester úgy véli, ha lehetősége van az apróságoknak az óvodában megízlelni az egészséges és tápláló ételeket, akkor otthon is ezt fogják „követelni”, így az egész családra hatással tud lenni ez a program. Bereznai Csaba reményét fejezte ki, hogy a következő években, ez a jelenleg még kivételesnek számító étrend lesz a természetes a város intézményeiben.Dr. Dallosné Martin Csilla, óvodavezető tájékoztatójából kiderült, hogy a saját főzőkonyhával rendelkező Micimackó Óvoda – a megyében másik két intézmény mellett – azáltal, hogy részt vesz a Mintamenza programban, a kalóriadús, zsíros és cukros ételek lekerüljenek a picik étlapjáról. Hollósiné dr. Szentesi Zsuzsanna, megyei tiszti főorvos beszámolójából kiderült, hogy a program célja, az egészséges és változatos étkeztetés bevezetése a közétkeztetésbe, amely az étlapok megújulásával, a teljes kiőrlésű pékáruk bevezetésével és a rendszeres gyümölcsfogyasztással már részben elérhető. A szakember továbbá felhívta a figyelmet arra is, hogy nem elhanyagolható az a tény, miszerint a táplálkozással összefüggő betegségek csaknem felét a kalóriatöbblet miatti elhízás okozza, és ha már gyermekkorban megtanítjuk egészségesen táplálkozni a gyerekeket, akkor egészségesebb felnőttek lesznek belőlük.Földvári Miklós Magdolna közegészségügyi-járványügyi felügyelő kiemelte az önkormányzat pozitív hozzáállását az ügyhöz, lévén nemrégiben vásárolt az óvoda részére egy új, minden kritériumnak megfelelő sütőt.Barnáné Susa Éva dietetikus kiemelkedő változásnak ítéli meg, hogy a korábban térhódító tésztafélék mellett „eluralkodik” az egészségesebb főzelék, és fehérkenyér helyett most már korpás kenyeret, napi szinten tejterméket és friss gyümölcsöt, zöldséget is kapnak a gyerekek. A dietetikus arról is beszélt, hogy a "kerülendők" listáján található még az ételpor, a leveskocka és a sótartalmú ételízesítő, ugyanakkor hangsúlyozta: nem egy adott étel, hanem az étkezés egésze minősítendő egészségesnek, illetve egészségtelennek.Restye Jánosné konyhavezető is részt vett a fórumon, ahol a kóstolási lehetőség mellett az ételek receptjeit is biztosították a szülők részére, így már otthon is elkészíthetővé válnak az óvodában megkedvelt ételek az apróságok, és az egész család számára.

A program az „Óvodafejlesztés Tatabányán 2012” című, TÁMOP-3.1.11-12/2-2012-0076-os azonosító számú projekt keretében valósult meg.